Monday 6 August 2007

London pokusaj 2

Ovog puta smo resili da obilazimo istocni deo uglavnom uz reku. Prvo smo svratili do Covent Garden-a to je neki fini deo u kome se stalno nesto desava na ulici. Takodje je tu i zgrada, verovatno bivse zeleznicke stanice, u kojoj se sada nalaze tezge na kojima prodaju sve i svasta: suvenire, razne rucne radove i sl. Ovo su slike zivih statua doduse jedan je resio malo da se pomera i pozira za slikanje, a drugu dvojicu smo uhvatili na pauzi, mada zaista izgledaju fantasticno dok stoje nepomicno, ali je tesko probiti se do njih sa fotoaparatom :)















Na putu za Convent Garden smo prosli kroz nekoliko ostalih znamenitosti: Pikadili Cirkus, Kineska cetvrt i preko Lester Trga.
Zatim smo nastavili do St.Paul katedrale i presli Milenijum most, doduse zaboravili smo da su nam rekli da je u kupoli katedrale tzv. Whispering Gallery tj. da moze da se stoji na razlicitim stranama kupole i sapuce u zid i da se to onda prenosi na drugu stranu, tako da cemo to isprobati neki drugi put :)


Sa druge strane reke smo nabasali na muzej Klink zatvora, inace prvi zatvor u kome su zatvarane i zene. Pored scena iz zivota i zatvora u 15om veku tu su i razne sparave za mucenje, a i simpaticni opisi kako je to nekada izgledalo npr. ranije kada si isao u zatvor morao si da platis za svoj smestaj i hranu :)
Moram da pripomenem i da smo otkrili mesto sa fantasticnim sladoledom, mislim da je italijanski, u svakom slucaju ne secam se tako dobrog sladoleda od lesnika :)

U Londonu se stalno preplicu rusevine i stare zgrade sa novom, modernom, arhitekturom medjutim to nekako ni ne smeta kao na nekim drugim mestima, ne znam da li zato sto je to London ili su se arhitekte zaista trudile da izaberu oblike koji ce se uklopiti.

Inace stvarno moze da se naleti na svasta, potpuno neocekivano, kao npr. ovaj pitratski brod, kako je on tu zavrsio nemam pojma u svakom slucaju postoji mogucnost ulaska na njega u grupama do 6 ljudi jer je ipak relativno mali.

Posto je bio petak oko 6 tj. kraj radnog vremena mogli smo da vidimo i koje pabove posecuju lokalci, a i kako se zanimaju posle posla.
Bas smo se iznenadili kada smo u nekom prolazu, verovatno trznog centra, ispred moderne figure uocili teren za bocanje i mlade koji uzivaju u istom. Ne znam odakle bocanje potice, no kod nas nisam imala priliku da vidim mlade kako ga igraju.
I da se nadovezem opet na ono da se na ulici moze naleteti na svasta :) nismo hteli da ulazimo u razmisljanje otkud ove gitare tu i cemu sluze, mada ono sto smo primetili je da je svaka potpisana od strane nekog poznatog sviraca ili pevaca.

I onda ono sto je Filipa najvise odusevilo HMS Belfast, najveca krstarica kraljevske mornarice. Hm, oboje smo ocekivali nesto vece, no pretpostavljam da ne bi mogao da prodje kroz Tower Bridge da je tako :)

Moze da se udje i obidje ceo brod, no i na to smo zakasnili posto je poslednji ulaz oko 4 sata, nece englezi da rade duze od 5-6, bez obzira na masu razocaranih turista.
Na levoj strani slike se vide 4 kule koje pripadaju Londonskoj tvrdjavi (Tower of London) takodje zatvorenoj dok smo mi presli Tower Bridge :)
To je kraj naseg drugog obilaska, ostatak vremena smo uglavnom proveli odmarajuci se po parkovima i u lencarenju :)

No comments: