Tuesday 28 August 2007

Alnwick (dan 1)

Ovo mesto se nalazi u regionu Northumberland, 200 milja severno od nas, a samo 20ak milja od Skotske tj. deo gde vam vise nije jasno kako se sta izgovara, ovo je Anik. Parna slova im se izgleda ne dopadaju pa ih preskacu pri izgovoru :)
Ovde smo svratili da obidjemo zamak i bastu. Zamak je drugi po velicini naseljeni u Engleskoj, u najvecem - Windsor zivi kraljevska porodica :) Inace zamak u Aniku je skromni dom Vojvode od Northumberland-a jos od 1309 godine, cesto sniman u raznim fimovima, a fanovima Hari Potera verovatno poznat pod nazivom Hogwarts, School of Witchcraft and Wizardry.










U skladu sa svojom populnoscu kao skola malih vestica i carobnjaka, neki delovi su preradjeni za decicu da uzivaju u pricama, maskiranju i razgledanju zmajeva. Mi, malo veca deca, smo preskocili maskiranje i posvetili se obilasku kula i prostorija koje su otvorene za posetioce.
Inace na jednom od ulaza u zamak je plakat sa tekstom "Dobrodosli u nas porodicni dom" sa kratkim tekstom i slikom vojvode i vojvotkinje, normalno obucenih, s'tim sto ona drzi gusku :) Nije da je vazno kad zivi u zamku, koji je na fantasticnom mestu sa podledom na brdasca prepuna ovcica i rekom koja protice ispod. Za one koji su mislili da je jezero kod zamka, moram da ih razocaram, ekipa iz Hari Potera je pozajmila jezero iz Skotske i montirala ga ispred :)

U svakom slucaju zamak je savrseno mesto za igru i odmor...









Videli smo unuta neke snimke zamka iz vazduha i definitivno najbolje izgleda iz te perspektive, ja sam pokusala da ga uhvatim kad smo isli ka basti, no to nije ni blizu.

Eh, basta je prica za sebe, svaka cast vojvotkinji koja se angazovala da je osmisli i obnovi. Otvorena je za javnost 2002.god. a 2008. se ocekuje da ce svi delovi biti zavrseni.

Prva stvar koju vidite kada prodjete kroz kapiju je ova ogromna fontana :) Mi smo prvo obilazili bastu sa otrovnim biljkama, i kako je Ljubica lepo zakljucila, zaista svako od nas ima pola toga u svojoj basti, a nema ni pojama da je otrovno.
Dok smo bili tu primetili smo da nesto prska iz fontane :) a kasnije smo uspeli i da vidimo deo toga, posto nije previse cesto.





Ovde fali jos glavni, veliki mlaz, koji se pali u nekom trenutku i prebacuje vodu iz gornjeg u donji deo fontane. Inace ovo sa belim krovom je veliki restoran i kafe za posetioce, koji ima blesave providne lavaboe sa zelenim mehuricima koji su gotovo ravni i izgledaju super :)

Ima tu jos svasta da se vidi, ornamentalna basta, vrt sa ruzama (koji fantasticno mirise), gomila nekih kanala i fontana koji su savrseno uklopljeni i povezuju sve delove baste, a ovaj krug na kome je Filip je centar lavirinta od bambusa.
Dosta stvari jos nije potpuno zavrseno kao basta cula, spiralna, tiha, centralna i jos neka basta sa jezercetom. Tako da cemo nekada morati da odemo opet, ali na ceo dan da bi mogli lepo da uzivamo u svim delovima.

Ispod baste se nalazi jedna od najvecih kucica na drvetu, za mene definitivno najveca koju sam videla :) tako da smo se jos malo setkali po tome, no tu je vec bio kraj nasih snaga za taj dan, a i trebalo se smestiti u sobu u drugom mestu, tako da nije bilo sanse da prodjemo i deo koji se zove 'sumska setnja'.











Ah da, ovo nam je komsija Bojan, no bice jos slika sa ostalih lokacija, gde se on i Filip ne kriju iza drveca :)

Evo poslala mi je Ljubica neke slike koje je ona snimala, pa da ih pridodam, posto se Filip stalno buni kako je samo on na slikama, a i kako bi drugacije kad ja slikam :)




No comments: