Wednesday 29 August 2007

Bamburgh, Farne Islands and Holy Island (dan 2)

Hm, da vidimo kako ljudi zamisljaju zamak iz bajke...










Sigurna sam da bi vam bilo lakse da se odlucite da zivite ovde kada bi znali kako izgleda okolina, a s'obzirom da je zamak na uzvisenju o pogledu ne treba ni pricati :)











Nazalost Bamburgh Castle (na srpskom verovatno Bambra zamak) pripada vecini ne naseljenih zamkova, no uvek ostaje mogucnost da zivite u okolini :)

Nasa mala, vredna i ambiciozna ekipa je imala svasta u planu za ovaj dan, kao sto se iz naslova moze zakljuciti :) mada ni jedan veliki pohod se ne pocinje na prazan stomak :) pa je tako i ovaj nas poceo, na savrsenom mestu sa prelepim pogledom i naravno jelovnikom iz obliznje radnje :)















Ima li jos nesto lepse sto bi covek mogao pozeleti, osim mozda mora u kome zaista moze da se okupa, a ne da noge pocnu da vam trnu kada zagazite u isto :)
Mada mestani su potpuno blesavi tako da su se neki i brckali na ovih vrelih 23C, mada cisto sumnjam da temperatura vode prelazi 10C.

Evo i jedne Ljubicine slike sa plaze...


Kao sto se moze primetiti po slikama vreme je ovde potpuno ludo, dok sedite u zavertini pocnete da se kuvate i dodje vam da se skinete u kupaci kostim, medjutim cim se ustane i priblizi moru pocinje da duva prilicno hladan vetar, no vetar je svakodnevnica svih mesta u Engleskoj.

Eh kad smo zavrsili relaksaciju na plazi, morali smo da se zaputimo u sledece mesto u kome smo imali rezervisan brodic za obilazak okolnih ostrva - Farne Islands.
Nazalost nismo imali vremena da ulazimo u zamak, no s'obzirom da pored oruzarnice, arheoloskog muzeja i raznih ostalih odaja postoje Armstrongov i Avio muzej, mislim da nece biti problem da ubedim Filipa da ponovo svratimo ovamo jednog dana :)










Na brodicu je jos gore sto se tice vetra, tako da je korisno imati nekoga ko ce da vam cuva usi :)

Farne ostrva su mesto mrestenja mnogih morskih ptica, a takodje i mesto koje posecuju atlantske i sive foke. Medjutim najveci broj njih je ovde u jesen i zimu, kada verovatno nisu ni dozvoljene ove ture, posto i sada postoje ogranicenja na neke oblasti kako na moru tako i na ostrvima.











Tura nam je trajala 2,5 sata, od toga smo bili 1,5 sat na moru, a 1 sat na jednom od ostrva.
Inace postoji gomila razlicitih tura, kracih i duzih, no za svakog po nesto... cak i ture za ronioce, npr. ronjenje sa fokama :)
E da, na ovim kopnenim su i psi dobro dosli tako da je na nasem brodu bilo 4-5 kuca.

Kada bi ja bila malo bolji fotograf ili mi aparat bio brzi, mozda bi uspela da uhvatim ove foke u moru u pravom trenutku kada malo vise promole glavu, ovako morate da se trudite da vidite tackice u vodi :)

No srecom bila je i ova jedna na steni kojoj nije smetalo da pozira :)














Napokon smo posle skoro 1,5 sat pristali na kopno, posto su neka deca vec pocela da zelene, a cini mi se kako je Ljubica zabelezila da nisu bila u pitanju samo deca, mada moguce da je to samo bila posledica prevelikog aktiviranja od ranog jutra :)








Na ostrvu je bilo dosta mesta zatvoreno, jer je bilo u toku gnezdenje nekih ptica, mi smo se malo prosetkali u krug po nekoj obelezenoj kruznoj stazi, napravili par snimaka i seli tj. svi smo bili srecni da se na kratko ne ljuljamo :)














Po povratku na kopno smo se uputili na Holy Island (Sveto ostrvo) ili kako mu je drugo ime Lindisfarne (posto se nalazi u sklopu ovih Farne ostrva). E sad ono sto je interesantno sa ovim 'polu'ostrvom je to sto se na njega moze preci autom samo kad je oseka, sto je u nasem slucaju bilo ujto i posle 5 popodne. Mi smo se naravno odlucili za popodnevnu varijantu. Evo par slika puta sa koga se more povuklo sat vremena ranije.









Inace svoje popularnije ime - Sveto ostrvo, je dobilo zbog toga sto je sa ovog mesta krenulo pokrstavanje u Engleskoj. Mi smo vec bili na kraju snaga, a i vecina stvari je bila zatvorena posto smo dosli uvece tako da nismo obilazili crvke, ali smo nasli otvoreno mesto na kome prodaju domace proizvode tako da smo kupili neke medove i medovinu (koja je cuvena u Engleskoj, a i sire izgleda posto je reklamiraju kao najfiniju svetsku medovinu, a ime joj je u originalu Lindisfarne Mead).

Na kraju smo samo prosetali do Lindisfarne zamka, koji je inace na vrhu vulkanske tvorevine pod imenom Beblowe Craig.









Pa stvarno smo dosta stvari obisli, mozda i previse, za jedan dan :)

No comments: