Thursday 30 August 2007

Durham (dan 3)

Poslednji dan smo resili da smanjimo tempo kako bi dosli ranije kuci i odmorili se od odmora :)
Otvorili smo mapu i nasli ovaj grad Duram, 50ak milja juzno od trenutne pozicije, ima zamak, katedralu i vazi za istorijski grad, ne moze biti idealnije precicemo 1/4 puta, necemo previse skretati i taman ce biti vreme za klopu.

I tako stigosmo mi tamo...









Naravno prvo smo posetili ovaj italijanski restoran sa pogledom na reku, a onda smo se uputili uzbrdo do katedrale.

Grad je bas lep, nekako ima ocuvan starinski duh, sa starim kucama i poplocanim ulicicama, Ljubica kaze da je pomalo podseca na Prag.
Kada smo se priblizili katedrali culi smo da svira neka melodija, prvo smo mislili da imamo srece sto smo dosli bas u tom trenutku, no posle se ispostavilo da neprekidno svira (ili je bar svirala tih sat vremena dok smo bili tamo) samo se ne cuje u svim delovima grada.

Katedrala je ogromna, dok smo je obilazili primetili smo da moze da se popne na centralni toranj, samo 325 stepenika, no nema guzve, izgleda se ovi englezi ne odusevljavaju visinom ili je mozda pre penjanjem :) Ni nase komsije nisu bile odusevljene tom idejom tako da smo se Filip i ja zaputili sami na vrh. Moram priznati da ovih 325 stepenika po uskim kruznim stepenicama, na kojima nije simpaticno obilaziti se, deluje mnogo vise nego sto sam ocekivala :) ali vredelo je...









Na ovoj prvoj slici je pogled na zamak, a na drugoj se vidi ovaj dugacki most zovu ga Viadukt (eto malo i latinskog :) inace zeleznicki most. U zamak nismo ulazili posto su moguce samo ture sa vodicem, a bila je u toku pauza za rucak do 14h :)

Evo i pogledi na okolne tornjeve.











Jedina malo zastrasujuca stvar gore je sto se ceo toranj klati na vetru i to se bas oseti, no nista sto pogled ne moze da nadoknadi :)

I onda jos 150 milja i eto nas ponovo u Notingemu.

No comments: