Tuesday 24 April 2007

Vecernja setnja

Evo par kisno-vecernjih slika. Mi smo se ponadali da je zamak otvoren uvece i da ga mozemo posetiti posle Filipovog posla, no ovde ipak sve znamenitosti imaju radno vreme i zatvaraju se oko 5-6 popodne verovatno da bi bile sacuvane od malih vandala.
Ono sto smo uspeli da vidimo sa kapije je basta zamka i pogled na isti :)









Inace ispred zamka se nalazi i statua Robina Huda (Filip je lepo zakljucio da uopste ne lici na sebe u filmu :) ali postoji i par ploca iz njegovog zivota, tipa tuca sa Malim Dzonom na mostu, tu su i slike sa kraljem Ricardom i djevom Marian, kao i odapinjanje poslednje Robinove strele, tu je vec reziser pratio legendu.

Prosetali smo se sirim centrom grada u kome je mnogo izrazenija istorija. Ili samo mi do sada nismo skontali sta je tacno centar :) Sledece slike su ispred crkve Sv.Nikole.










Izmedju ostalog smo otkrili i da je Notingem bio centar za proizvodnju cipke preko 250 godina (negde od kraja 17og veka ako se ne varam). Postoji jedan deo u gradu tzv. 'The Lace Market' u kome ima jako lepih starih zgrada i crkava npr. crkva Sv.Marije iz 1474. Izgleda da jos uvek postoje stare masine za proizvodnju cipke u ovom kraju koje sada rade uz pomoc kompjutera :) Tu su i turisticke atrakcije tipa 'Galerije pravde' koja je muzej u kome moze da se prati "razvoj" zlocina i kazni, kao i prava i obaveza gradjana kroz vekove.
Imamo jos sto-sta da otkrijemo, no Filip kaze da mu je ovo razgledanje dalo i drugi pogled na grad, a ja se potpuno slazem :)

No comments: