Monday 4 June 2007

Derby

U subotu smo isli da se prosetamo po nekom prirodnom rezervatu koji se nalazi nekih 5-6km od nas. Nismo nesto previse slikali, posto uglavnom kao i svuda ima patkica :) meni se svidela ova hranilica (koja u prvi mah podseca na nase strasilo, ali kad se covek bolje zagleda primecuje se da ima osmeh :)

Mi se zapravo nalazimo izmedju dva grada, Notingema i Darbija, inace oba su glavni gradovi svojih okruga (Nottinghamshire i Derbyshire) tako da nas nekada svrstavju u jedan a nekada u drugi posto smo na samoj granici, a po pravilu nam postanski broj pripada Notingemu, a nalazimo se Derbyshire-u :) No polako se sluzbe za isporuku snalaze i oko nas, tako da uglavnom sve sada primamo bez vecih problema.

Nedelju smo proveli setkajuci se tamo, jedna od prvih zgrada koja vam zapadne za oko je ova katedrala, u gradu ima jos par crkvi u istom stilu. Grad je inace dosta manji od Notingema ili mi barem tako deluje po onome sto smo videli, centar je fin sa pesackim zonama isto kao i Notingem. Imaju isto 'Pijacni trg' na kome se nalazi zgrada skupstine i fontana (opet isto kao Notingem :) tako da im je to izgleda neka tradicija u ovim krajevima.












Naravno ova zgrada iza Filipa je skupstina, a slika sa leve strane je nase zgrozeno zapazanje kako roditelji setaju decu u ovim krajevima. Devojcica se trudila da stigne do fontane, no cvrsta ruka majke ju je sprecila.
Ova zgrada je nekada bila fabrika svile, a danas je muzej industrije i istorije grada. Ispred se nalazi ovaj deo vagona koji je tu postavljen 1987god. to je prototip nove vrste vagona koji je prihvacen i koje englezi sada koriste. Sa druge strane je park sa spomenikom "konj", izgleda da vecina gradova ima svog 'konja'. Steta samo sto je ovaj deo, pa i park, uzasno prljav, a jedan od razloga je verovatno i taj sto u okolini uopste nema kanti, tako da svako ostavlja flase, case i ostale papire posle jela u parku.

Pored reke se nastavlja putic ka nekom drugom parku koji je u mnogo boljem stanju, tamo se desavalo nesto na otvorenom uz zivu muziku (uglavnom latino) i pivo, kasnije smo videli plakat da je u pitanju nemacki vikend, na plakatu je neka zena u nemackoj nosnji sa pivom naravno, no sto je tamo bila latino muzika to mi nikako nije jasno.
Reka na jednom delu ima branu koja je tik ispod vode, tako da je patkice koriste da na njoj stoje i ciste se. Ubrzo nakon tog dela je i ovaj mali vodopad.

Sada idemo da uzivamo u nasem novom monitoru i da gledamo Firefly na velikom ekranu :)

No comments: