Tuesday 19 June 2007

Pecine

Ispod Notingema postoji gomila pecina, doduse samo je jedan delic otvoren za turiste i nalazi se u okviru jednog od trznih centara.
Naravno i ovde se pre svega misli na bezbednost, tako da su nas opremili slemovima kao da idemo na neki ozbiljan podvig, a ne u turisticku setnjicu :)

Filip i ja smo se slozili da slemovi vise odmazu, jer ne moze da se vidi bas najbolje od njih kada si se provukao kroz prolaz, tako da povecavaju verovatnocu udarca u glavu :)
Steta je sto moze samo da se ide u grupi od 20ak ljudi, koje su na svakih 30 min., tako da prakticno ni nema nekog zadrzavanja osim na neka dva mesta gde su "glumci" sa zanimljivim pricicama tako da na kraju ispadne veci spektakal doticna prica, a ne pecine.

Prva prica nam je bila u delu u kome se pravila koza u srednjem veku. Inace je u pitanju bila ponuda za posao: samo 12 sati dnevno, citava dva dana odmora godisnje, jos neke od prednosti su sto mozes da zivis tu gde radis (samo moras sam da si iskopas pecinicu, sto traje oko 1 god. u slobodno vreme :) i plata je nadprosecna 60 silinga godisnje, a tek uslovi rada milina :) Ne znam da li vam je poznata procedura pravljenja koze u srednjem veku, no to je definitivno bio dugotrajan i ne bas lep posao. Moram priznati da su se ljudi dobro setili i iskoriscavali ono sto imaju, proces je trajao godinu i po dana u tri faze, no preskocicu detalje (eto samo da nagovestim trebalo im je nesto u cemu ima kiseline, ali pored toga i nesto sto podstice bakterije, i naravno sve to je moralo da bude jeftino u velikim kolicinama, posto ove rupe nisu male), mozda i nazirete sta onaj decak radi.

E kada smo culi sve povoljne uslove rada i uljudno odbili savrsenu ponudu, nastavili smo ka drugom delu u kome su bila skrovista za vreme II svetskog rata, tu su nas ucili o vaznosti stavljanja gas maski svaki put kad se oglasi uzbuna, kako da ustedimo na materijalu (devojcice su nosile suknje, a decaci 3/4 pantalone) u vrtovima se umesto cveca gajila salata, a drzava je stampala plakate za nesmotrne domacice pod parolom "nikad ne tracarajte na ulici spijuni su svuda oko nas". (Ali im zato te uspomene nisu smetale da nama nedavno 'docaraju' iste stvari - dodaje Filip, uz par psovki). U nastavku smo videli i jednu staru bombu i jos par stvari iz zivota u proslom veku.

Na kraju moram priznati da ovi englezi bas znaju da prodaju svaku sitnicu i imaju savrsene reklame da te navuku, gde bi nama bio kraj da umemo i hocemo da predstavimo bar neku od 'pravih' pecina ili neke vrednosti u nasoj zemlji.

Friday 15 June 2007

Mali dodatak

Evo dobila sam od Ljubice par slika koje je ona napravila kada smo bile u setnjici, pa rekoh samo da napravim mali dodatak.

Ovo je inace Ljubica, cisto da ne pomislite da sam pocela da ludim i da sam izmislila imaginarnog drugara :)
Ljubica i Bojan su se inace doselili u nasu zgradu, pa ima vec mesec i po dana, medjutim nikako da imamo lepo vreme za vikend, u Bojanovom i Filipovom slucaju samo vreme, da napravimo neki izlet zajedno, pa da se lepo uslikamo, no sada kada Ljubica ima novi aparat verujem da ce biti i vise slika :)

Evo i mene, mada sam se vesto sakrila u hladovinu, nije ni cudo kad je bila ubitacna vrucina 23C :D Ali evo danas opet pada kisa i ima oko 10ak stepeni.

I na kraju da pridodam Ljubicinu sliku jedne farmice u okolini. Inace super je to sto ovde postoje javne staze koje idu preko poljana, od kojih su neke i u privatnom vlasnistvu, tako da mozete da udjete i setate se pored konjica i sl.

Monday 4 June 2007

Derby

U subotu smo isli da se prosetamo po nekom prirodnom rezervatu koji se nalazi nekih 5-6km od nas. Nismo nesto previse slikali, posto uglavnom kao i svuda ima patkica :) meni se svidela ova hranilica (koja u prvi mah podseca na nase strasilo, ali kad se covek bolje zagleda primecuje se da ima osmeh :)

Mi se zapravo nalazimo izmedju dva grada, Notingema i Darbija, inace oba su glavni gradovi svojih okruga (Nottinghamshire i Derbyshire) tako da nas nekada svrstavju u jedan a nekada u drugi posto smo na samoj granici, a po pravilu nam postanski broj pripada Notingemu, a nalazimo se Derbyshire-u :) No polako se sluzbe za isporuku snalaze i oko nas, tako da uglavnom sve sada primamo bez vecih problema.

Nedelju smo proveli setkajuci se tamo, jedna od prvih zgrada koja vam zapadne za oko je ova katedrala, u gradu ima jos par crkvi u istom stilu. Grad je inace dosta manji od Notingema ili mi barem tako deluje po onome sto smo videli, centar je fin sa pesackim zonama isto kao i Notingem. Imaju isto 'Pijacni trg' na kome se nalazi zgrada skupstine i fontana (opet isto kao Notingem :) tako da im je to izgleda neka tradicija u ovim krajevima.












Naravno ova zgrada iza Filipa je skupstina, a slika sa leve strane je nase zgrozeno zapazanje kako roditelji setaju decu u ovim krajevima. Devojcica se trudila da stigne do fontane, no cvrsta ruka majke ju je sprecila.
Ova zgrada je nekada bila fabrika svile, a danas je muzej industrije i istorije grada. Ispred se nalazi ovaj deo vagona koji je tu postavljen 1987god. to je prototip nove vrste vagona koji je prihvacen i koje englezi sada koriste. Sa druge strane je park sa spomenikom "konj", izgleda da vecina gradova ima svog 'konja'. Steta samo sto je ovaj deo, pa i park, uzasno prljav, a jedan od razloga je verovatno i taj sto u okolini uopste nema kanti, tako da svako ostavlja flase, case i ostale papire posle jela u parku.

Pored reke se nastavlja putic ka nekom drugom parku koji je u mnogo boljem stanju, tamo se desavalo nesto na otvorenom uz zivu muziku (uglavnom latino) i pivo, kasnije smo videli plakat da je u pitanju nemacki vikend, na plakatu je neka zena u nemackoj nosnji sa pivom naravno, no sto je tamo bila latino muzika to mi nikako nije jasno.
Reka na jednom delu ima branu koja je tik ispod vode, tako da je patkice koriste da na njoj stoje i ciste se. Ubrzo nakon tog dela je i ovaj mali vodopad.

Sada idemo da uzivamo u nasem novom monitoru i da gledamo Firefly na velikom ekranu :)

Friday 1 June 2007

Doslo je sunce i u nas kraj :)


Naravno ovde se suncane prilike ne propustaju, tako da smo se Ljubica i ja uputile u setnju po okolini u nadi da cemo uspeti da uslikamo nesto od lokalnog biljnog i zivotinjskog sveta.

Hm, mogu samo da kazem da smo videle veverice, zeceve i konje gore na livadama, no nista od lisica ovaj put. Ne mogu se bas pohvaliti da sam brza na okidacu :) tako da je najbolje sto sam postigla ova skrivena veverica, zekonje su bile prebrze za mene.


Posle toga smo u pokusaju spustanja ka kanalu greskom usetale/prosetale po jednom golf terenu, ali smo potom uspele da lociramo stazicu za setace i priblizimo se vodi.

Naleteli smo i na onu pticu sto je prosli put preletala preko kanala i za koju smo mislili da je cudna :) medjutim izgleda da je u pitanju caplja :) mada se ja zaista ne razumem u ptice. Verovatno je vrebala nesto ovako pre no sto smo je uznemirili.









Inace ne znam da li se secate pacije familije koju sam uslikala kada sam stigla ovamo. U svakom slucaju redovno ih vidjam i pratim njihov razvoj i sada su vec dostigli maminu velicinu, no jos se nisu odvojili od nje :)

Trenutno ovde cveta neko drvece i na sve strane lete 'mace' slicno nasim topolama (mozda i jesu :) tako da su neki delovi kanala prepuni istog. Bas sam se iznenadila da na delu gde ima najvise tog drveca ima i najvise ukotvljenih brodica, mada pretpostavljam da ne mogu previse da biraju, verovatno postoje odredjena mesta gde mogu da dobiju prikljucak za struju i vodu.

Da vidite tek sto su smesni kada povade sve i svasta napolje imaju i neke strikove koje zakace gore na brodic :) za sada su im isturene samo antene, no vikendom definitivno ne treba gladan setati pored njih posto imaju obicaj da raspale rostilj :)


I tako, sve sto je lepo kratko traje, poceli su da se navlace oblaci, mada mislim da ce ostati toplo i suvo sledecih dan-dva :)