Sunday 6 May 2007

London

Ovo je nas prvi pokusaj obilaska Londona. Moram priznati da su nam noge otpale, no to je dobro za zdravlje (ili se bar ja tako tesim :)
Sto se tice glavnih atrakcija, uspeli smo da obidjemo par, no nisu nas nesto preterano odusevile. Prvo mesto pored koga smo prosli je Bakingemska palata, naravno Filip se opet upitao jer moguce da je ova obicna zgrada palata :) a ja sam zakljucila da se mnogo dice posedovaljem zlata, tako da zlatni spomenik ispred palate i vrhovi kapije potpuno zasenjuju zgradu (koja zaista i nije nesto posebno) Zlatna statua na spomeniku je inace kraljica Viktorija.

Ono sto je mene odusevilo su prelepi parkovi koji se nalaze u okolini, kao i neke kapije i fasade koje su mnogo privlacnije od rezidencije kraljevske porodice :)
Setnjicu smo nastavili put Trafalgar skvera na kome se nalazi stub sa Nelsonovom figurom. O ovome bas i ne znam previse osim da je spomenik podignut kao memorijal na admirala Nelsona koji je poginuo u bitci kod Trafalgara. Valjda je uspeo da poubija neko brdo Francuza i Spanaca i potopi dosta brodova. U pozadini se nazire Nacionalna Galerija i kao sto primecujete vreme je postalo katastrofalno, tako da smo se uputili ka britanskom muzeju. Muzej je stvarno prica za sebe, ne znam sta nema i jedan dan nije dovoljan da se obidje :) Mi smo uspeli da obidjemo neke delove koji su nam bili interesantni sto zbog serija koje smo pratili u skorije vreme (tipa Rim) sto zbog nekih knjiga. Sto se Egipta tice moram priznati da su se englezi lepo nakrali ili su se vec dobro 'diplomatski' sporazumeli.

Ima stvarno svega iz celog sveta i ponesto zanimljivo za svakoga.
Evo Zeljko jel ti poznata ova novcanica. Inace imaju ogromnu zbirku novca iz svih delova sveta i raznih perioda.

Obisli smo i Japan. Ovo je inace najstariji upotrebljiv mac koji muzej poseduje. Izradjen je izmedju 1100 i 1200 godine i deluje vrlo ostro. Ja sam se naravno odusevila oklopima i katanama koji su i dalje u savrsenom stanju. Oklop je iz perioda 1500-1800 god. a katana iz 1500tih :)
U povratku iz muzeja, posto se vreme neverovatno popravilo, smo resili da protegnemo noge uz Temzu i vidimo jos koju atrakciju kao npr. London Eye sto je ovaj ogroman tocak iz koga se pruza pogled na ceo London, inace svaka ova 'kapsulica' moze da primi po 25 ljudi, tako da sracunajte ima ih oko 32, a redovi su ogromni i non-stop je puno, naravno cijena je prava sitnica :)

Naravno nismo mogli da obidjemo ni Parlament sa cuvenim Big Ben-om, stigli smo nesto pre 18h tako da smo uspeli da cujemo i kako se oglasava, pre no sto smo popadali da odmorimo nase nozice :)

Eto to je otprilike sve sto se dalo obici za jedan dan, londonska tvrdjava sa mostom ce morati da saceka na neku visednevnu posetu.

No comments: