Monday 2 July 2007

Stratford-upon-Avon

Iznajmismo mi...


Znam, znam, i ja sam uvek mislila da su ovakva kola smesna, mada su se pokazala vrlo prakticna kad je u pitanju parkiranje, a i uspeli smo da vidimo neke nove, dalje, predele.

Subota je bila ocajna sto se tice vremena, i posto je Engleska prilicno poplavljena, resili smo da idemo na jug, u Sekspirovo rodno mesto.
Prvo smo isli do devojacke kuce njegove majke (Anne Hathaway).

Moram priznati da se uopste nismo pripremili za razgledanje, stigli smo u Stratford oko 14h (onda pronalazenje parkinga i sitnisa za placanje istog), pa nismo shvatili da je put do ove kolibe oko 1.25 milja, tamo smo bili oko 15:30, a sve atrakcije su otvorene do 17h, tako da smo resili da se vratimo u centar da vidimo Sekspirovu kucu...

...da to se otprilike svelo na gledanje iste, jer je sve bilo prepuno turista i ekskurzija, a red ispred ulaza je bio toliki da nismo ni pomisljali da se priblizimo vise od ovoga :)

Tako da smo razgledali ulicne atrakcije poput ove lude i ove cunde fontane u obliku crkve (koja je usput da pomenem donacija Amerike, samo ne znam zasto).



















Smucali smo se malo po okolnim ulicama u kojima definitino zive ljudi sa puno para, ali izgledaju relativno lepo i mirno. Naisli smo i na nekoliko privatnih kuca koje lice na stare kolibe sa krovovima od trske.

Ono sto je mnogo simpaticno su neke od najstarijih kuca u ovom mestu, neverovatno koliko su krive a jos uvek su stabilne, upotrebljive, a usput privlace i turiste :)



Na kraju smo se jos provozali da crvke Sv.Trojstva, doduse ista je pod rekonstrukcijom. Iza nje protice reka Avon, a sa druge strane reke je fantastican park, doduse nije nam se plivalo preko :)
Evo par detalja sa crkve...









U povratku smo resili da svratimo u Warwick da izvidimo sta ima za neki naredni izlet, to je mestasce na putu ka nama u kome postoji neki zamak (kako smo videli na nasoj mapi). Uspeli smo da vidimo mapu zamka koji je ogroman, ja sam sa kapije uspela da uslikam samo jednu kulu, a na parkingu smo videli glumce u kostimima koji su se pakovali da idu kucama.

Naravno opet St.Mary crkva sa ovim kockastim tornjem to je vec treca u istom stilu i sa istim imenom (za sad smo ih videli jos u Notingemu i Kembridzu). Ah, sad sam vam otkrila sta smo obilazili u nedelju :) no videcete slike uskoro.

No comments: