Sunday 6 March 2011

Vreme za povratak

Poslednji dan sam otisla na tvrdjavu St Elmo u kojoj je smestena malteska policijska akademija, ali je moguce posetiti je nedeljom kada imaju program koji je ozivljavanje malterskih ratova. U mom slucaju je bio dolazak francuza i prestanak vladavine reda malteskih vitezova (Order of St John), a zatim dolazak britanaca.











Ovaj cika u crnom je grandmaster tj onaj koji je bio izabran od strane reda vitezova St John-a da bude apsolutni vladar malte do svoje smrti. Ovaj je bio i poslednji, zato sto je po dolasku francuza, maltezanima preselo da imaju monarhiju koja je vladala prethodnih 200+ godina, tako da kada su im britanci pomogli da se oslobode francuza, oni vise nisu zeleli da podrze njihov povratak.











Nakon ove predstave ostalo je taman jos par sati do leta, a mislim da je red bio da se oni utrosi na neko lencarenje, kakvo Malti samo prilici...


Ovo je jedna od tri pescane plaze koje se nalaze u zalatnom zalivu (Golden Bay), inace jedine pescane plaze koje sam ja videla na Malti, posto je ona cela prilicno kamenita. Ovaj deo se stvarno cini super za kupanje, ova prva plaza je verovatno najposecenija, jer su iznad nje odmah hoteli i par restorana, no odmah preko grebena se nalazi jos jedna i zatim malo dalje treca, koje deluju fenomenalno, a zahtevaju bar malo setnje koja verovatno smanjuje posecenost.











E a onda, nakon gusterisanja, nazad na aerodrum i u hladan i okrutan svet, bar dok ne otopli :)

No comments: