Thursday 7 March 2013

Teide




Prosla godina bila nam je ispunjena raznim kracim i duzim setnjama, sa ciljem da se na jesen popnemo na najvisi vrh Tenerifa (i Spanije). 2011 smo probali istu stvar i preziveli, mada nismo uspeli da vidimo vrh, za koji su potrebne posebne dozvole. U svakom slucaju iskustvo nas je naucilo sledecem:
1. ne kretati na vrh od 3718m sa nivoa mora (na kome su uglavnom svi smesteni, jer se na Tenerife ide radi kupanja, ko je lud da se pentra na vulkan :)
2. organizovati dozvolu za penjanje ne vrh pre dolaska ili
3. prenociti u Refugio de Altavista del Teide, odakle se moze popeti na vrh bez dozvole do 9 ujtro

E pa mi smo izabrali opciju 3, sa nocenjem na 3270 m da bi minimizovali sansu za visinsku bolest koju je Filip iskusio godinu dana pre.


Dan 1 je bio nesto manje od 8 km penjanja do tog utocista, sto sve zajendo nije preterano strasno i traje oko 4 sata sa pauzicama za klopu i pice. Najtezi deo je to sto mora da se nosi voda i hrana za 2 dana, jer u tom smestaju voda nije za pice, a aparat sa sokovima 'dere po usima' :)



U hostelu nema preterano mesta, niti ista posebno da se radi, no sluzi svrsi, da se nesto pojede i prespava. A zavisno od doba godine i da li hocete da docekate izlazak sunca na vrhu, na spavanje cete verovatno ici ubrzo po zalasku sunca, ne bi li preziveli sutrasnji dan.


Mi smo bili tamo u oktobru i planirali da docekamo izlazak sunca na vrhu, tako da je budjenje bilo namesteno za 5, a polazak zakazan za 5:30 ujtro. Ne zaboravite da ponesete toplu odecu i baterijsku lampu ako ovo planirate










Na vrhu je bas hladno dok ne svane, no srecom postoji par mesta na kojima izlazi para, pa je moguce zagrejati se tamo.


Od smestaja do vrha ima oko 3km, mada zbog visine i neispavanosti to ce vam biti 3 najduza kiloimetra u zivotu :) no vredni su truda, jer je pejzaz fantastican. Evo sledi i dokaz naseg uspesno osvojenog vrha.


Sa vrha za povratak postoje dve opcije:
- istim putem nazad (oko 10km) ili
- spustanje na Parador hotel (oko 14km), no pazite da ne omasite jedan jedini popodnevni autobus

S'obzirom da smo se 2011 peli i vracali istom rutom, preko utocista, bilo je jedino primereno da izvidimo i drugu stranu.


Sa druge strane postoji jos jedan nizi, ali bolje formirani, krater. Mr Spidy je naravno bio sa nama i u ovoj avanturi :)

 
 

Iako je pogled fantastican, posle nekog vremena, pod uticajem umora i vrucine cete poceti da se pitate koliko jos, Da vam veliki Strumpf odmah kaze da ce jos malo, jos malo trajati barem 5km, a povremeno izgledati i kao da kraja nema. Moj savet je, gde god nadjes zgodno mesto ti noge odmori :)


Naravno sada kada vidim ove slike pela bih se ponovo i probala trecu varijanu silaska pored poslednje aktivnog kratera, iako je ta jos koji kilometar duza.

Kada se spustite do Paradora castite se kolacima, picem i predivnom pogledom na Teide.