Friday 26 October 2007

Zaboravljeni London

Eto sta fakultet ucini od coveka... :)
Upravo se setih, kad sam uzela aparat, da sam se mnogo ulenjila po pitanju pisanja na blogu i da su mi slike iz Londona (od proslog meseca) jos tamo :)

Eh da, bilo je to nekada davno kada se Filip radovao odlasku u Beograd, a moj komsija Nine bio snuzden zbog iste stvari koja ga je zadesila dan kasnije. Ja sam u celoj prici imala razlicite uloge, pratnja, sastanak sa komsijom iz mog sela u velikom gradu, i verovatno jos ponesto cega se vise i ne secam :) mada mi je to sve bio dobar izgovor za obilazak i uzivanje.

Posto me je komsija izneverio kao pratnja, jer je resio da obilazi muzej, po jednom od retko suvih dana u toj nedelji, ja sam se uputila ka Tower of London...
Tamo je bila (ne)ocekivana guzva, s' ozbzirom da je u pitanju bila nedelja, tako da sam se ja popela na most da razgledam grad :)

Unutar mosta je simpaticno, kad se popne na vrh jedne od kula prvo ti pustaju film o razlicitim nacrtima koji su predlagani, na kraju je usvojen nacrt Horace Jones-a (doduse iz drugog puta, ocito nikada nije bilo lako ubediti vlast :) Posto je Horace umro 3 godine po pocetku izgradnje, koja je trajala 8 godina, njegov saradnik John Wolfe Barry je uz pomoc nekog arhitekte zamenio crvenu ciglu za granit i dodao nove detalje u gotickom stilu tako da se most bolje uklapao uz tvrdjavu.









Odozgo se prostire lep pogled na London, no nazalost vecina grada je pod dizalicama, tako da slike ne izgledaju spektakularno, pa cu ih preskociti. Nema prestanka razvoju i inovacijama :)

Na vrhu druge kule je opet deo u kome se pusta film, ovog puta o tome kako most funkcionise u praksi, cime se podize i kako sve to radi iznutra. Posle toga mozete da se spustite u podzemni deo (na obali) gde se nalazi cela masinerija. U pitanju je hidraulika, meni nepoznata oblast, no sve izgleda jako interesantno: veliki bojleri za pravljanje pare, putanja i kolica kojima se dopremao ugalj, a onda ogromni motori ili sta vec :)










...a kada imate velike masine, onda morate da imate i veliki alat i jakog radnika koji ce da se bavi odrzavanjem istih :)
Nije mi uopste jasno ko je mogao (i ko moze) da rukuje ovim alatom :)


Nakon toga sam uhvatila "nadzemnu-podzemnu" i uputila se ka Greenwich-u. Dobra stvar kod ovih vozova je sto usput mozes da razgledas okolinu, a prolaze kroz moderan deo Londona, koji je ispresecan kanalima, tako da lici na urbanu Veneciju.
Ne secam se bas sada detalja o imenima zgrada u Greenwich-u, znam da je ispod parka koledz u cijem je jednom delu 'Painted Hall' totalno neocekivana oslikana soba, sa zlatnim detaljima...









Glavna stvar u Greenwich-u je svakako kraljevska opservatorija, koja se naravno nalazi na vrh brda, u prelepom parku.











Inace nisam podesila sat da ide po Greenwich vremenu, sram me bilo :) no sta cu reko' bolje da se jos drzim starog dobrog studentskog vremena (Greenwich - 5 minuta :)


Pozaboravljala sam vecinu podataka vezanu za sve ovo, no poenta je da je ovde mesto kuda prolazi nulta longituda, tako da se svi guraju da se uslikaju kakao stoje u nuli.
Pored ovoga u okolini se nalazi i neki planetarijum i gomila zanimljivosti, tako da ako se razumete u sve ovo mogli biste tu da se zadrzite danima, takodje ima svasta i za nas neznalice :) a i park je dusu dao sa klopu, odmor i razgledanje, ima cak i deo sa jelenima.


Ovaj planetarijum je inace najvece delo od bronze na svetu, ima neki specijalan polaozaj i vezu sa zvezdama, osim linije po sredini koja mu pokazuje u pravcu sever-jug, pokazuje polaozaj severnjace, a ima i neku vezu sa zenitom :)

I tu se polako moj dan zavrsava :) prosla sam jos podzemnim pesackim prolazom na drugu stranu Temze da uslikam jedan od poznatijih prizora, cime se za sada odjavljujem :)